





Dereń jadalny 'Juliusz'
To krzew szeroki, silnie rosnący. Odmiana wczesna, dojrzewająca jednocześnie w drugiej połowie sierpnia. Średnia waga owocu to 2,7 g, średnia długość 18 mm), kulisty kształt, czerwono-różowa barwa. Średni udział pestek w masie owocu wynosi 13%. Owoc zawiera 11% cukrów i 3,0% kwasów. W 100 g owoców znajduje się średnio 45 mg witaminy C, 50 mg flawonoidów i 146 mg irydoidu. Znakomita odmiana do kiszenia ze względu na termin zbioru owoców oraz proporcje miąższu do pestki w zielonych owocach. Owoce są smaczne zarówno w stanie surowym, jak i po przetworzeniu na kompoty, nadają się do zakwaszania produktów owocowych.
Preferuje gleby żyzne, próchnicze, przepuszczalne oraz lekko wapienne lub gliniaste o pH 7-7,5 oraz stanowiska słoneczne lub w półcieniu.