.
.
JAGODA KAMCZACKA "DOCZ' VELIKANA" ("GIANT'S DAUGHTER") Lonicera caerulea var. kamtschatica
Wielkość krzewu: 1,8 m wysokości, 1,3 m szerokości.
Owoc: masa od 1,8 g - 2,5 g, smak słodki
Dojrzewanie: II połowa czerwca
Plon z krzewu: 3 – 5,2 kg
Plon z hektara: 10 t – 17 t
Pojemnik: 1,5 litr
Należy posadzić przynajmniej dwie sadzonki jagody kamczackiej o zbliżonym terminie owocowania, aby uzyskać obfite plony.
Sadząc więcej sadzonek jagody kamczackiej można dobrać je odmianami tak, aby czas owocowania był maksymalnie wydłużony. Poniżej znajduje się lista oferowanych przez nas odmian i terminy owocowania:
WOJTEK – początek czerwca
ZOJKA - początek czerwca
BLUE BANANA – około połowy czerwca
CANDY BLUE (LAWINA) – około połowy czerwca
TUNDRA – w połowie czerwca
VOSTORG - w połowie czerwca
SYBIRACZKA - w połowie czerwca
JUGANA - w połowie czerwca
INDIGO GEM - w połowie czerwca
DOCZ’ VELIKANA - w połowie czerwca
STREŻEWCZANKA – po połowie czerwca
AURORA – pod koniec czerwca
BOREALIS - pod koniec czerwca
HONEYBEE - pod koniec czerwca
GIANT’S HEART – I połowa lipca
BLUE TREASURE – I połowa lipca
BOREAL BLIZZARD - I połowa lipca
BOREAL BEAST – w połowie lipca
STRAWBERRY SENSATION – pod koniec lipca
BOREAL BEAUTY – pod koniec lipca
Termin owocowania poszczególnych odmian jest orientacyjny, zazwyczaj w naszym klimacie dojrzewają szybciej niż są opisywane.
Lonicera caerulea var. Kamtschatica
Docz' Velikana (Giant's Daughter)
Wielkość krzewu: 1,8 m wysokości, 1,3 m szerokości.
Owoc: masa od 1,8 g - 2,5 g, smak słodki
Dojrzewanie: II połowa czerwca
Plon z krzewu: 3 – 5,2 kg
Plon z hektara: 10 t – 17 t
Najlepiej sadzić w towarzystwie innych odmian, np.: Vostorg, Streżewczanka, Bakczarskij Velikan
Jagoda kamczacka staje się coraz częściej uprawianym krzewem owocowym. Owocuje bardzo wcześnie, na przełomie maja i czerwca. Owoce są podłużne, mięsiste, koloru granatowego. Kwiaty barwy kremowo-żółtej pojawiają się w kwietniu. Najlepiej owocują sadzone z inną odmianą z tego gatunku. Preferuje stanowiska słoneczne, gleby lekkie i przepuszczalne, optymalne pH gleby to 5,5-7, ma bardzo wysoką mrozoodporność, do -45°C.
Jagoda kamczacka zawiera wiele cennych substancji. Jest bogata w witaminy, mikro- i makroelementy, przeciwutleniacze, zapobiega rozwojowi cywilizacyjnych chorób. Owoce doskonale nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak również na przetwory i do mrożenia.
No customer reviews for the moment.
* Required fields
lub