.
.
JAGODA KAMCZACKA "GIANT'S HEART" Lonicera caerulea var. Kamtschatica
Dorasta do 1,5 m wysokości i 1,5 m szerokości.
Owoce duże, soczyste, słodkie, osiągające ok. 2,5-3 cm długości.
Odmiana średniopóźna, owoce dojrzewają pod koniec czerwca.
Średni plon z krzewu: 3,6 kg (max 4,5 kg). Średni plon z hektara: 11,8 t/ha (max 14,8 t/ha).
Doniczka: 1,5 l
Sadzonka: 2-letnia
Należy posadzić przynajmniej dwie sadzonki jagody kamczackiej o zbliżonym terminie owocowania, aby uzyskać obfite plony.
Sadząc więcej sadzonek jagody kamczackiej można dobrać je odmianami tak, aby czas owocowania był maksymalnie wydłużony. Poniżej znajduje się lista oferowanych przez nas odmian i terminy owocowania:
WOJTEK – początek czerwca
ZOJKA - początek czerwca
BLUE BANANA – około połowy czerwca
CANDY BLUE (LAWINA) – około połowy czerwca
TUNDRA – w połowie czerwca
VOSTORG - w połowie czerwca
SYBIRACZKA - w połowie czerwca
JUGANA - w połowie czerwca
INDIGO GEM - w połowie czerwca
DOCZ’ VELIKANA - w połowie czerwca
STREŻEWCZANKA – po połowie czerwca
AURORA – pod koniec czerwca
BOREALIS - pod koniec czerwca
HONEYBEE - pod koniec czerwca
GIANT’S HEART – I połowa lipca
BLUE TREASURE – I połowa lipca
BOREAL BLIZZARD - I połowa lipca
BOREAL BEAST – w połowie lipca
STRAWBERRY SENSATION – pod koniec lipca
BOREAL BEAUTY – pod koniec lipca
Termin owocowania poszczególnych odmian jest orientacyjny, zazwyczaj w naszym klimacie dojrzewają szybciej niż są opisywane.
JAGODA KAMCZACKA LONICERA CAERULEA VAR. KAMTSCHATICA
Odmiana Giant’s Heart
Dorasta do 1,5 m wysokości i 1,5 m szerokości.
Owoce duże, soczyste, słodkie, osiągające ok. 2,5-3 cm długości.
Odmiana średniopóźna, owoce dojrzewają od połowy czerwca do połowy lipca.
Średni plon z krzewu: 3,6 kg (max 4,5 kg). Średni plon z hektara: 11,8 t/ha (max 14,8 t/ha).
JAGODA KAMCZACKA STAJE SIĘ CORAZ BARDZIEJ POPULARNA NIE TYLKO ZE WZGLĘDU NA WALORY SMAKOWE, ALE ZWŁASZCZA ZE WZGLĘDU NA KORZYŚCI ZDROWOTNE. JEST ŹRÓDŁEM WIELU WITAMIN I MINERAŁÓW. CORAZ CZĘŚCIEJ ZNAJDUJE ZASTOSOWANIE JAKO ROŚLINA LECZNICZA. W LECZENIU WYKORZYSTUJE SIĘ ZARÓWNO OWOCE JAGODY, JAK RÓWNIEŻ LIŚCIE I KWIATY.
BADANIA POKAZUJĄ, ŻE OWOC JAGODY KAMCZACKIEJ ZAWIERA MNÓSTWO ANTYOKSYDANTÓW. ANTYOKSYDANTY ZAPOBIEGAJĄ ROZWOJOWI WIELU CYWILIZACYJNYCH CHORÓB. JAGODA KAMCZACKA JEST NAZYWANA PRZEZ EKSPERTÓW JAGODĄ WIECZNEJ MŁODOŚCI, PONIEWAŻ ZAWIERA ZWIĄZKI PRZECIWDZIAŁAJĄCE STARZENIU SIĘ KOMÓREK. STAROŻYTNI AJNOWIE NAZYWALI JAGODĘ KAMCZACKĄ OWOCEM DŁUGIEGO ŻYCIA I DOBREGO WZROKU.
DOPIERO W LATACH 50-TYCH ROZPOCZĘTO UPRAWĘ JAGODY KAMCZACKIEJ W KANADZIE. POCZĄTKOWO JAGODY BYŁY GORZKIE, NIESMACZNE. DZISIAJ CORAZ CZĘŚCIEJ SŁYSZY SIĘ O UPRAWIE JAGODY KAMCZACKIEJ, A NOWE ODMIANY W SMAKU SĄ SŁODKIE, Z KWASKOWATYM POSMAKIEM, BEZ GORYCZKI.
JAGODA KAMCZACKA JEST ŁATWA W UPRAWIE, NIEWYMAGAJĄCA, ZUPEŁNIE ODPORNA NA MROZY, ZNOSI DO -45°C. JEST TOLERANCYJNA WOBEC ODCZYNU GLEBY, Z POWODZENIEM ROŚNIE NA GLEBACH O PH 5-8. OWOCE SĄ KOLORU FIOLETOWO-GRANATOWEGO O PODŁUŻNYM KSZTAŁCIE, WIĘKSZE LUB MNIEJSZE W ZALEŻNOŚCI OD ODMIANY. NAJLEPIEJ ROSNĄ I NAJBARDZIEJ OBFICIE OWOCUJĄ W MIEJSCACH SŁONECZNYCH. JAGODY KAMCZACKIE SĄ JEDNYMI Z NAJWCZEŚNIEJ DOJRZEWAJĄCYCH OWOCÓW, W POLSKICH WARUNKACH KLIMATYCZNYCH OWOCE NAJWCZEŚNIEJSZYCH ODMIAN DOJRZEWAJĄ JUŻ W MAJU.
-
Haskap: An Introduction to the Fruit, Its Health Benefits, and Marketing Possibilities. Kirsten Larson. Sunofi-Adventis Biotalent Challenge 2009.
-
www.haskapberries.com
-
www.in-vitro.pl
No customer reviews for the moment.