.

xxxx

    Ogrodnictwo    0 Comments
JAGODA KAMCZACKA Lonicera caerulea var. Kamtschatica

Kanadyjskie i rosyjskie odmiany jagody kamczackiej, które pojawiły się w Polsce kilka lat temu znacznie różnią się od dawnych znanych nam odmian. Różnice widać przede wszystkim w smaku owoców. Dawne odmiany były cierpkie i gorzkawe, nowe są bardzo smaczne, słodkie, kwaskowate, słodko-kwaśne, z przyjemnością można zjeść je prosto z krzewu, owoce są duże, nie opadają z krzewu. 

Tuż obok truskawek jagoda kamczacka jest jedną z najwcześniej dojrzewajacych owoców. Najsmaczniejsze odmiany to m.in. Aurora, Honeybee, Tundra, Indigo Gem, Borealis, Streżewczanka, Docz’ Velikana, Jugana, Vostorg, Sinij Utes, Sybiraczka, Silginka, Bakczarskij Velikan, Leningradskij Velikan. 

Kilka lat temu pojawiła się również seria odmian jagody kamczackiej dojrzewającej w późniejszym terminie, na przełomie lipca-sierpnia. Są to odmiany: Boreal Beauty, Boreal Blizzard, Boreal Beast. Owoce tych odmian są duże, słodkie, jędrne i mięsiste. Owoce jagody kamczackiej zachowują swój wyśmienity smak nawet po zamrożeniu.

Poza walorami smakowymi owoce jagody kamczackiej są bardzo zdrowe, mają właściwości wzmacniające. Są m.in. źródłem witaminy C, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia i fosforu oraz zawierają wiele antyoksydantów.

Comments

Log in or register to post comments